STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:

Uppdaterad 2021-03-08

1987 kröntes den första Vildmannen i Storuman. Det var kocken, hotellägaren och matentreprenören i Dorotea Hubert Förster som på en flotte gjorde entré och på så vis började den era som nu hållit på i 30 år. Tyvärr avled Hubert en knapp månad innan detta jubileum ägde rum. Av de 27 Vildmän som krönts sedan 1987 har 4 avlidit. PR-föreningen Vildmannen bjöd in alla de övriga att delta i jubileet och hälften, d.v.s. 12 av dem, hade möjlighet att komma upp till Storuman och vara med och fira.


Först ut att äntra scenen och bli intervjuad av Vildmannahövdingen Carl-Axel Nordenberg var den 11-faldige världsmästaren i armbryning Heidi Andersson - "Armbryterskan från Ensamheten". Hon är den ende som blivit krönt till Vildman två gånger. Första gången 2001 tillsammans med utförsåkaren Anja Persson och den senaste gången var 2011 då hon var höggravid med sonen Dante som hon har tillsammans med skidskytten Björn Ferry.


Björn Ferry blev Vildman 2007 för sina insatser i skidskyttespåret. Han krönte sina framgångar med att ta OS-guld i jaktstart 2010 i Vancouver. Björn, som är gift med armbryterskan Heidi Andersson från byn Ensamheten, har tillsammans med sin hustru satt upp ett mål att leva helt fossilfritt från och med år 2025. Båda var med i "Mästarnas Mästare" 2016.


Alla Vildmän fick efter scenframträdandet göra ett handavtryck och skriva sin autograf i en betongpreparerad gjutform. Dessa avtryck kommer så småningom att ställas ut på lämpligt ställe i Storumans centrala del.


Författaren och journalisten Christina Falkengård blev vildman 1989 för sitt engagemang i Vindelälvsloppet och Inlandsbanan. Hon fick stora journalistpriset 1984 och har gett ut flera böcker.


TV-kocken Ella Nilsson kröntes till vildman 1990 för sin idé om att mat lagad med lokalproducerade råvaror är nyckeln till en ökad turism och därmed också ökad besöksnäring. I 25 år har Ella Nilsson arbetat med Grand Hôtels Västerbottensbuffé. Hon har utvecklat rätter tillsammans med kökets personal och varje kväll bjudit gästerna till bords. Ella Nilsson är utsedd till Västerbottens matambassadör och tidigare har hon varit vd för Svensk köttinformation. Numera driver hon det egna företaget Ella Nilsson Mat & Prat AB. 2016 utnämndes Ella till hedersdoktor vid Umeå Universitet. Som kuriosa kan nämnas att Ella Nilsson gick på realskolan i Storuman åren 1958 - 1961 och hade då Carl-Axel Nordenberg som lärare.


Kent Larsen, skoterprästen som medverkade i tv-programmet Expedition Robinson 1997 och som veteran i samma program 2003. Kent bor i Lycksele och har byggt upp ett aktivitetscenter "Trollbacken" som är känt vida omkring. Kent Larsen kröntes till Vildman 1998.


Roger Pontare är för de allra flesta känd för sin karakteristiska sångröst och sin färgglada utstyrsel inspirerade av olika naturfolk och naturen själv. Roger har samisk påbrå och ser det själv som en stor källa till konstnärlig inspiration. Han är född i Bockträsk i Sorsele kommun och började sin musikaliska bana som trummis och sångare i popbandet Sankt Pauls från Sorsele. 1976 flyttade han till Stockholm. Roger Pontare vann melodischlagern tillsammans med Marie Bergman 1994 med sången Stjärnorna och år 2000 med sången När Vindarna Viskar Mitt Namn och det var sista gången artisterna fick framföra sina nummer med levande orkester. Han var även med i år (2017) i Malmö med låten Himmel Och Hav men gick inte vidare till delfinalerna.


Ett handavtryck och . . .


. . . en autograf gör att tiden stannar till för ett ögonblick.


År 2002 blev Torbjörn Grahn (på fotot), Erik Sjölund och Jan-Åke Unée krönta till Vildmän för sina insatser att hitta guld i Lappland och därmed skapa arbetstillfällen och på så vis gett glesbygden ett hopp om en fortsatt överlevnad. Av hälsoskäl var Torbjörn Grahn den ende av trion som kunde komma till Storuman och delta i 30-års jubileet.


Krister Olsson, Balticgruppens grundare, fick utmärkelsen Årets Vildman i Lappland 2009. Krister tillbringade sina 27 första år i Storuman och lade där grunden för sitt entreprenörskap som gjort honom till en av de mest framgångsrika profilerna i vårt land. 2004 blev han hedersdoktor vid den medicinska fakulteten på Umeå Universitet. Han har via Balticgruppen gjort många och stora donationer till bland andra ishockeylaget Björklöven, Umeå Universitet, Norrlands Universitetssjukhus och en stor donation för att ungdomar i Umeå skall kunna få sommarjobb. Krister Olsson har under de senaste åren lämnat över ett stort ansvar för Balticgruppen till sina barn.


Det var fullsatt på bänkarna framför scen och ännu fler strömmade till när musiken började flöda i högtalarsystemet. Blåklädda medlemmar ur Pontarekören sitter i väntan på att bli uppkallade på scen.


Tack vare Roger Pontares medverkan i Körslaget 2009 utsågs Pontarekören till Årets Vildmän i Lappland 2010. Mikael Sikström, som ledde körens repetitioner under tävlingen, blir här intervjuad av Carl-Axel Nordenberg under tiden som kören ställer upp sig inför dagens framträdande.



Mikael Sikström lyckades, trots semestertider och kort varsel, kalla in hälften av körmedlemmarna att komma till Storuman. Det blev bara en kort repetition strax innan det var dags att gå upp på scen.


När Roger och hans kör framförde När Vindarna Viskar Mitt Namn var publiken med på noterna och sjöng och gungade i takt.


Årets Kommunbo 2017 blev Jennifer von Wachenfeldt som bor och verkar i Storuman. Motiveringen lyder:

Jennifer Wachenfeldt har på ett föredömligt sätt visat att det är viktigt att våga tala om att man mår dåligt. Hon har förlorat vänner som valt att ta sitt liv i tidig ålder. Genom att lyfta saken i skolan och i media har hon visat att ingen skall känna skam över att man mår dåligt. Det hon gjorde mynnade ut i temadagar och föreläsningar i ämnet psykisk ohälsa. Hon har helt ideellt lyft ett ämne som varit svårt att prata om både bland ungdom och vuxna.


2013 kröntes distriktsläkaren Peter Berggren till Årets Vildman i Lappland. Peter har en ledande roll i utvecklingen av Glesbygdsmedicinskt Centrum (GMC) som är en forsknings- och utvecklingsenhet inom primärvården i Västerbottens Landsting.
Vi försöker hitta vårdmodeller med tekniklösningar så att folk här ska få så bra vård som möjligt, säger Peter Berggren till SVT Nyheter Västerbotten.
Jag är nu mest handledare för läkare, jag har inte hand om så många patienter själv! sa Peter Berggren nyligen i en tidningsintervju.
En utmaning är att använda tekniken så att patienter kan sköta så mycket som möjligt av vården på egen hand, men med stöd så att det ändå känns tryggt.


Mikael Jacobsson från Lycksele kröntes till Årets Vildman 2015. Mikael är den utvecklande och sammanhållande länken för Motorveckan i Lycksele som arrangeras varje sommar. I motiveringen står det bland annat:


Mikael Jakobsson är en förebild för de som vill förverkliga idéer inom hembygd, föreningsliv, musik- och motorarrangemang och samisk kultur.


Vid 2016 års Vildmannakröning lyckades PR-föreningen Vildmannen kalla hem f.d. stenselebon och sportprofilen Ida Björnstad att medverka som konferencier vid kröning av kommunbo och vildman. Ett överraskningsmoment som gick hem var när hon sprättade kuvertet som skulle avslöja årets Vildman och insåg att det var hon själv som skulle krönas. Trots framgångar i huvudstaden finns uppväxten i Lappland kvar i hennes hjärta. Ida har gått från radio till TV. Hennes "Ge bort till sport" har bidragit till att fler ungdomar fått chansen att bli nya idrottsstjärnor.


När Sören och Ida konverserade med publiken kom Ida på att en tidigare krönt vildman inte hade presenterats ännu. Den vildmannen var . . .


. . . ingen mindre än den ständige Vildmannahövdingen, läraren, journalisten och radioprofilen Carl-Axel Nordenberg från Ankarsund. Carl-Axel är en institution i Storumans kommun som med sin lugna och tydliga stämma gjort spännande och intressanta radiointervjuer med de flesta profiler som levt och verkat i Västerbottens inland.


Samtidigt i köket på Hotell Toppen höll kocken och krögaren Anton Bjuhr i trådarna inför kvällens GASTROLOGIK MIDDAG. Förberedelserna hade pågått ända sedan lördag förmiddag. Hotell Toppen hade ställt alla resurser till förfogande och hade en stor del i den succé som middagen blev för de knappt 100 inbjudna gästerna.



Trots att förberedelsearbetet pågick i ett rasande tempo var det lugnt och avslappnat i köket.


Anton Bjuhr ombads att göra ett avbrott i köksarbetet på Hotell Toppen och komma ner till scenen vid Akkan och inför publik presentera menyn och de lokalproducerade råvaror som han tänkte använda vid kvällens vildmannamiddag. Och det gjorde han . . .  men Carl-Axel, Ida och Sören hade andra planer.


Anton Bjuhr blev rejält överraskad när Sören, efter att ha läst upp ett inramat "tidningsklipp" presenterade Årets Vildman i Lappland 2017 - Anton Bjuhr.
Så här lyder motivationen som står på det inramade diplom som Anton håller i:

Från Grill 79 i Storuman, via den välkända krogen Linnéa i Göteborg, till att ha förverkligat en idé om en krog utan meny på Östermalm i Stockholm, det är en resa som heter duga. Sedan oktober 2011 driver Anton Bjuhr tillsammans med kollegan Jacob Holmström den berömda krogen GASTROLOGIK, restaurangen som har ett nynordisk koncept med inspiration från hela världen.

Unika råvaror förädlas på ett logiskt sätt till spännande gastronomi.

Och spännande blir det när näver och granskott samsas med trä- och älghornsprodukter vid dukningen. Idén till detta kanske grundlades när han gick restaurangskola i New York eller när han gjorde sin praktik på välrenommerade Aquavit i Stockholm. Men mest troligt är det LAPPLAND och dess unika råvaror som är den största inspirationskällan.
- Det är utbudet och kvaliteten, inte efterfrågan, som styr valet av råvaror. Potatisen är värd lika mycket som tryffeln. Det är inte naturen som lägger värderingar i vad som är bra eller dåligt – det är du och jag!
Med dessa ord från Anton
var det dags att utse världens innovativaste krögare/kock med rötterna i Lappland.


Årets Kommunbo Jennifer von Wachenfeldt och "Årets Vildman i Lappland Anton Bjuhr


Vildmannakröningen avslutades med att alla vildmän samlades på scen framför fotograferna. När Gösta Forsman, som var ljudansvarig, spelade upp Roger Pontares succélåt När Vindarna Viskar Mitt Namn sjöng alla med, även publiken.

Jubileumsmiddagen uppe på Hotell Toppen senare på kvällen blev något alldeles extra. Anton Bjuhr och hans stab hade åstadkommit en trerätters middag vars komposition aldrig har setts eller smakats av i Storuman tidigare. Alla rätter hade en bas av lokalproducerade råvaror samt granskott och annat vårplock som kunde hittas i naturen i trakten av Storuman.

FOTON FRÅN MIDDAGEN KAN DU SE HÄR


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN