STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN
Du är här:
Tips: Alla fotografier har ett ID:nr i nedre vänstra hörnet som du kan använda vid konversation!
Uppdaterad 2024.09.22
Dessa tre agellhyddor belägna längs nuvarande Blå Vägen strax öster om Laisbäck fotades av fotografen Sven Hebel 1954. Detta foto ingick i en serie bilder som var tänkt att användas i en beskrivning av vilka konsekvenser en reglering och vattennivåhöjning av Umeälven skulle få för fastigheter och andra byggnader som låg nära strandlinjen sträckan Storuman till Umnäs. "Pinnpojken" som assisterade fotograf Hebel kan skymtas intill den högra agellhyddan. Det var troligt att dessa hyddor skulle hamna vid vattenlinjen om Statens Vattenfallsverk hade fått igenom den första ansökan de gjorde om högsta regleringsnivå för Umeälven. Nu blev det inte så eftersom Vattendomstolen sänkte högsta dämninggräns med 1,5 meter. Agellhyddorna klarade sig och blev troligen inte inlösta. Vem som byggde dessa hyddor och när de byggdes har vi inte fått klarhet i men det var en ganska vanlig konstruktion som bland annat användes flitigt av Sveriges Försvarsmakt under beredskapstiden 1939 - 1945.
Agellhyddorna står kvar än idag på samma plats. Johan Agell (1835–1915) var ingenjören bakom konstruktionen av Agellhyddan, en typ av enkel och snabbmonterad byggnad som användes av den svenska försvarsmakten under beredskapstiden, särskilt under andra världskriget. Dessa hyddor fungerade som temporära bostäder och skydd för soldater under krigsberedskapen. Agellhyddan blev populär för sin enkla konstruktion och praktiska användning i fält.
Hyddorna var utformade för att vara lätta att transportera och montera, vilket gjorde dem användbara i militära sammanhang där snabb uppbyggnad av skydd och bostäder var avgörande. Konstruktionen speglade det behov av flexibilitet och hållbarhet som präglade militära byggnadsprojekt under den tiden.Agells innovationer hade därför en betydande praktisk tillämpning för Sveriges försvar under krigstiden.
Källa: Informationen har hämtats via Chatt GPT.
En fastighet och en lada någonstans i Laisbäck. Det är tveksamt om något blev inlöst och rivet. Övre dämningsgräns blev ju i slutändan 1,5 meter lägre än vad som var tänkt när fotograf Hebel tog detta kort. Hör av dig om du har en kommentar till denna och/eller de övriga bilderna i länken.
Vy från stranden, eller sjöbotten kan man säga eftersom det är lågvatten, mot fastigheten på bilden ovan!
Här ser vi ett av bostadshusen i Laisbäck så som det såg ut 1954. De som bodde här är hade ett mindre jordbruk, gissar vi. Det kan mycket väl tänkas att bostadshuset var rödmålat med vita knutar.
● 7/5 2014 - Ida Olofsson från Laisbäck berättar att fotografierna (Bild 41B,C och D) är tagna på Näset ("Lilla Ön") strax innan bäcken i Laisbäck. Byggnaderna som syns på bilden ovan står kvar än i dag och stora huset används som fritidshus sommartid.