STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2022.01.20

DAMKÖREN 1973

STORUMANS DAMKÖR repeterar i en lokal någonstan i Storuman. Året är 1973 och kören har precis bildats av körledaren Tom Persson. De gav sin första konsert den 9 november 1973. Kören bytte namn till Luspenkören 1989. Har du minnen från denna kör är du välkommen att höra av dig till redaktionen och berätta.

1. Göta Holmberg   2. Gun Andersson   3. Ester Gustavsson   4. Sonja Carstedt   5. Annica Fredriksson   6. Irja Bäcklund   7. Ella Sandberg   8. Eva Löfgren   9. Annica Nilsson   10. Okänd!


Detta foto Året är troligen taget i samband med damkörens första framträdande den 9 november 1973. Tom Persson gick bort 82 år gammal den 26 oktober 2018.
Så här skrev Esther Gustafsson i en dödsruna:


I samband med att damkören övade inför sin första konsert den 9 november 1973 gjorde VK's lokalreporter i Storuman ett besök som resulterade i denna tidningsartikel.


STORUMANS DAMKÖR 1966

Tom Persson var inte först att lansera en damkör i Storuman. Den första damkören som vi känner till bildades 1951 av Karin Fahlén. Här har vi hittat ett fotografi från 1966 där fotografen Harald Eriksson har satt rubriken "Storumans Damkör". En kvinnlig körledare ser det ut att vara. En möjlig identifiering är damen nr 6 som kan heta Olofsson. Vilka känner du igen?


STORUMANS MANSKÖR

STORUMANS MANSKÖR bildades 1940 på initiativ av ALBIN LUNDSTRÖM som också blev ordförande i styrelsen. Övriga medlemmar i styrelsen bestod av ordförande vice ordförande HJALMAR WALLIN, sekreterare HERMAN LINDHOLM, skattmästare GOTTFRID SJÖBERG, ledamot OSKAR MANNBERG. Till dirigent valdes Hjalmar Wallin.
På fotot ovan kan det mycket väl vara Storumans Manskör som sjunger på utescenen på den gamla FOLKPARKEN i Storuman. Vi ser att Luspsjöviken går in alldeles bakom. Det är alltså den södra sidan av Sågnäset som syns i vänster bildkant. Folkparken låg där Umluspens Vattenkraftverk finns idag. Foto är troligen taget 1950 eller något år tidigare.

HÄR KAN DU SE MER FRÅN FOLKPARKEN I STORUMAN.


1970 firade Storumans Manskör 30-års jubileum. På fotot dirigerar Hjalmar Wallin kören i folkhögskolans aula.


1965 gjorde Tom Persson sin debut som vikarierande körledare i samband med att Hjalmar Wallin blivit sjuk strax innan manskören skulle ge en konsert på valborgsmässoafton. På detta fotografi från 1973 ser vi de båda körledarna Hjalmar (8) och Tom (12) omgivna av sina körmedlemmar. Känner du igen sångarna?

Fakta bland annat hämtat från "STORUMAN FRÅN FÖRR" utgiven på bokförlaget Snickarsmedjan. (ISBN: 978-91-86249-60-1)


MIXTUR

MIXTUR är en blandad kör med medlemmar från Storumans kommun. Den 2 december 2011 gav kören en konsert i Stensele kyrka tillsammans med ROGER PONTARE och hans musiker, som var ute på en julturné i utvalda kyrkor runt om i vår land. Turnén gick under namnet MITT VINTERLAND. Konferencier i Stensele kyrka var Carl-Axel Nordenberg och dirigent var Maud Barruk.

✱ ✱ ✱ ✱ ✱   HÄR KAN DU SE MER FRÅN JULKONSERTEN MED ROGER PONTARE OCH KÖREN MIXTUR   ✱ ✱ ✱ ✱ ✱


LAPPMARKENS SÅNGKÖR

Red.anm; Det märks att fotografiet är taget av en duktig porträttfotograf - Inget ansikte är skymt.

LAPPMARKSKÖREN bestod av sångare från bland annat Lycksele, Storuman, Sorsele, Vilhelmina, Åsele och Dorotea. Kören finns nämnd redan 1962 och ett flertal av körmedlemmarna var förmodligen också med i lokala körer i respektive hemort. Lappmarkskören var på 1990-talet på turné i både Kanada och Kina. Den som vill veta mer om körlivet i Storuman kan med fördel läsa boken "Storuman från förr" där Bo Roland Strandman utförligt berättar om de olika körernas epoker från starten 1940 fram till 2006. Detta fotografi är taget den 7 november 1992.
Många av de tidigare lokala körerna är numera ett minne blott, men Lappmarkskören är fortfarande en aktiv kör som övar och ger konserter.

Vilka känner du igen på fotot?

10. Olle Johansson?   11. Berndt Degerfalk   13. Göte Stenvall   22. Bo Strandman   30. Sture Forsberg   33. Henfrid Borgström   34. Helge Borgström   36. Curt Nilsson   38. Lars Holmner   50. Tom Persson   53. Ulf Johansson   55. Carl-Axel Nordenberg

GÖR ETT BESÖK PÅ LAPPMARKSKÖRENS WEBBSIDA!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN