STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:


SKOLGATAN 10, STORUMAN

Uppdaterad 2020-12-05

"RADIO JOHN" från Vilhelmina öppnade 1948 en butik i gatuplanet i Ville Fröbos fastighet på Skolgatan 10 i Storuman. Butiken, som sålde radioapparater, skivor och tillbehör, övertogs 1956 av Torsten Wallström. Han utökade sortimentet med musikinstrument och tillbehör till dessa. På bilden ovan från 1961 demonstrerar Torsten en av dåtidens moderna radiogrammofoner av märket Dux.

Läs mer om Ville Fröbos fastighet på Skolgatan 10!

Affärslokalen, som låg vägg i vägg med Bror Granholms frisersalong var inte så rymlig men sortimentet var ganska brett ändå. På den nedre hyllan ser vi två av 1960-talets nymodigheter, rullbandspelaren och resegrammofonen. På mellanhyllan ligger ett par bongotrummor och ett etui till en elgitarr. På den övre hyllan ser vi två mandoliner och en ukulele. Torsten Wallström sålde vinylskivor och hade precis som de stora skivaffärerna en grammofon på affärsdisken där hugade skivspekulanter kunde lyssna på de singlar och ep-skivor som var hetast just då.


Givetvis så fanns det en radioverkstad i anslutning till butiken. Ingemar Ingesson, som du ser här på bilden, var en av reparatörerna som jobbade i firman fram till dess att butiken lades ned 1965. På bilden syns Ingemar i full färd med att mäta spänning och resistens i en trasig radioapparat.


När Storumans A-lag i ishockey mötte Sorsele hemma i en seriematch 1961, kunde publiken runt uterinken se att Wallströms Radio & Musik sponsrade hemmalaget med matchtröjor.

Här kan du se fler bilder och ett referat från denna match.Här står Torsten Wallström, Ingemar Ingesson och Stig-Lennart Åberg framför firmabilen. Firmans logga, som syns på bilen, ser ut att börja med ett enkelt V till skillnad mot loggan på hockeytröjorna på bilden ovan.
Börje Torsten Wallström (1935 - 2011), gifte sig i Storuman med Birgitta Granholm, dotter till frisör Bror Granholm. Efter det att Torstens rörelse lagts ned 1965 flyttade familjen söderut och hamnade så småningom i Tumba söder om Stockholm. Ett av Torstens stora intressen var frimärken och mynt. Han registrerade firman "Mynt och Medaljservice" 2002 och var bland annat expert och rådgivare åt auktionsfirman Bukowskis i Stockholm.
Har du bilder eller andra minnen från Torsten Wallströms Radio & Musikaffär är du välkommen att höra av dig till redaktionen.
Carin Almerfors, som är dotter till Bror och Ada Granholm, har lämnat in foton och textmaterial till en fotobiografi om sina föräldrar och deras liv i Storuman. Den finns publicerad på Storumansajten.se.

Här kan du läsa den biografin!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN