STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN



HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023  

Tips om du använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

2017

VECKA 52

Modellbåtbyggare Nils Hallberg i Vinlidsberg. Fotot är från december 1963.

SE FLER BILDER!


VECKA 51

Julfest för barn på Folkets Hus i Storuman "Tjugondag Knut" den 13 jan 1965.


VECKA 50

Lucia för 50 år sedan.


VECKA 49

Rubriken i negativfoldern till detta fotografi är MAIS SYBEHÖRSAFFÄR ÖPPNAR 1961. Det är första gången vi hör talas om denna butik i Storuman. Vem var Mai? Är det någon av er som besitter mer kunskap kring detta foto? Hör gärna av dig och berätta! och berätta!


VECKA 48

Så här glada blev man i Gunnarn för 50 år sedan när man fick en ny brandbil till byns egen brandkår. Via telefonsamtal, e-post och facebook har vi fått namn på alla som samlats runt den nya brandbilen, som är en International Loadstar 1600 årsmodell 1965. Från vänster ser vi:
Bror Hansson (ägare av Storumans Tryckeri), Jerker Aggling (platschef i Gunnarns brandförsvar), Bo Holmner, Evert Danielsson, Edmund Kärrman, Joel Gällhagen (stående i bakgrunden på brandbilens fotstöd), Gunnar Reisek (närmast fotografen i rutin skjorta), Gustav Danielsson och längst till höger ser vi Johan Holmner.
Ingen av de som är med på fotot finns kvar i livet! Tack alla som bidragit med information kring detta fotografi!


VECKA 47

För 50 år sedan samlades ungdomar i Stensele för att bygga modellplan. De ser ut att hålla till i en ungdomslokal i en källare, möjligtvis i det som sedermera skulle bli Blå Kupan. Känner du igen någon av pojkarna eller ledaren som står till höger vid elementet?


VECKA 46

Scoutläger vid Rackosjön. Idas torp och naturen runt torpet har sedan slutet av 1950-talet fungerat som en given plats för scouting. På senare tid har det inte varit lika mycket aktivitet där eftersom det sedan flera år tillbaks inte funnits någon aktiv scoutrörelse i Storumans kommun. På fotot ser vi ungdomar som på 1970-talet var med i scouterna. Var du med och scoutade vid Rackosjön?

HÄR KAN DU SE OCH LÄSA MER OM SCOUTER I STORUMAN!


VECKA 45

Någon som kommer ihåg RADIOCENTRALEN i Storuman? Om inte, här är en påminnelse från 25 april 1961 några veckor innan första TV-sändningen startade från TV-masten i Sabotsliden.

Kommentarer på Storumansajtens facebooksida!


VECKA 44

Rune Einarsson har en mysstund med damer i form av kusinerna Birgit och Britt-Marie Lönnberg i en stuga i Tängvattnet.


VECKA 43

Fotograf: Harald Eriksson      Kolorering: Sören Hellqvist

Nu är det muddrat och klart i Lilldammen. För 50 år sedan var denna pöl ett himmelskt rike för fiskeintresserade barn upp till och med 15 år. Det var oftast fulltecknade platser när det var dags. På fiskekortet, som bara gällde mellan 18.00 och 20.00, fick man dra upp 3 regnbågar. De vuxna fiskade nyutsatt regnbåge i Badsjön intill samma tider.
Fotografiet är i original svartvitt.


VECKA 42

Fotografen är okänd!

Barsele hockeyrink är idag ett minne blott. Den ursprungliga rinken som låg vid fotbollsplanen i Barsele invigdes i december 1963 och den sista spillran, d.v.s. sargen till den nyare rinken som byggdes vid Folkets Hus på 1980-talet, plockades bort för några år sedan. Fotot är troligen från andra halvan av 1980-talet. Rishögen till kommande majbrasa är på samma plats som dagens valborgseldar.


VECKA 41

Nya scouter invigs på Frälsningsarmén i Storuman. Året är 1967. Känner du igen någon av "blåvingarna"?


VECKA 40

Flottningen i Umeälven upphörde 1980. Bilden visar hur det ofta såg ut på Umeälven vid Stensele varje vår när massor av timmer skulle flottas nedströms mot kusten för att förädlas. Skapligt med timmer, eller hur!


VECKA 39

Barnkolonin SOMMARSOL i Skarvsjöby. Det är sommaren 1972 och för barnen som var där någon eller några veckor var denna del av sommaren och sommarlovet säkerligen en rolig och lycklig tid.
Känner du igen barnen på fotografiet? Har du själv någon erfarenhet av barnkollot i Skarvsjöby? Var du kanske där som barn eller gjorde du ett besök som förälder?
Hör av dig och berätta!

Här kan du se fler bilder från barnkolonin i Skarvsjöby!


VECKA 38

Detta foto är taget vid Vattenfalls verkstad i Storuman i april 1961. Det är fikapaus och detta gäng verkar ha en hel del roligt att prata om.
Via facebook har vi fått reda på att de som sitter på lådorna är från vänster: Erik Strandberg, Evald Granskog, Erik Eriksson och Sven-Erik "Svängis" Johansson.


VECKA 37

Någon som kommer ihåg denna man? Man måste ha varit med i livet ett bra tag för att ha haft kontakt med denne provinsialläkare som kom till Stensele/Storuman sommaren 1953. Hans namn är Paul Gerhard von Tangen Sivertsen (1905-1995), allmänt kallad Doktor Sivertsen. Han och hans fru Kirsten flyttade till Sverige 1950 och han jobbade som läkare i Flen, Vänersborg och Porjus innan han anställdes som provinsialläkare vid Stensele sjukstuga. I en krönika om familjen von Tangen Sivertsen i Danmark kan man läsa att Dr. Sivertsen flyttade tillbaks till Danmark från Storuman 1958.

Anm; Att dr. Sivertsen flyttade tillbaka till Danmark 1958 verkar inte stämma eftersom både fotograf C-O Nilsson och lokalreporter Harald Eriksson var för sig tagit bilder av honom 1960 när han jobbade på Stensele Sjukstuga respektive i hemmet ovanpå distriktsläkarmottagningen i Storuman (nuv. Blå Vägen 244 där en privattandläkare håller till). Hur detta hänger ihop har vi inte lyckats reda ut ännu men vi tar tacksamt emot tips som kan förklara det hela.

HÄR KAN DU SE FLER FOTOGRAFIER AV DR. SIVERTSEN PÅ STENSELE SJUKSTUGA!


VECKA 36

För 50 år sedan utbildades dessa damer till ledare för barnskidskolor i Stensele kommun. Det var Friluftsfrämjandet som höll i utbildningen. Med på fotot är bland andra Anna Lundmark (1), Harriet Sandberg (3), Berit Nordenberg (4), Rakel Fackel (5) och Ulla Lindström (6). Damen vid kortändan (2) hoppas vi att du kan hjälpa till att identifiera samt damen längst till höger (7).


VECKA 35

Fotografen har märkt negativfoldern till denna bild från mitten av 1960-talet med "Långsjöby camping". Hur kommer det sig? Och vem är herren som står framför dörröppningen med händerna i fickorna?
Inlägg på facebook säger att mannen på fotot är Per Gotthard "PG" Gustafsson från Långsjöby. Han står framför en stor timrad fastighet som under 1960-talet fungerat både som hembygdsgård och vandrarhem. Givetvis har den mestadels varit bostad åt många Gustafssöner men sedan länge är det ingen som bor eller använder denna byggnad som fortfarande står kvar på samma plats i Långsjöby. När Långsjöby Camping var igång hade man receptionen förlagd i denna byggnad.
 
Barnbarnet Ingela Johansson berättar i ett inlägg på fb:
- Campingen hade sin reception på nedervåningen i rummet bakom storköket. Där fanns ett skrivbord med gästliggare, telefon där ringsignalen var kopplad till en ringklocka utomhus samt en redig nyckeltavla med såna där gammaldagsa nycklar till alla stugorna. På övervåningen fanns också en lägenhet som hyrdes ut till sommargäster samt museum. Farmor å farfar bodde på bottenplan om somrarna och skötte campingen. På gården fanns också en bagarstuga som hyrdes ut. Mamma tog över sen under ett par år.


VECKA 34

Frukostdags på "Sommarsol" barnkoloni i Skarvsjöby sommaren 1961. Ingen av barnen är identifierad.


VECKA 33

Detta fotografi är från en av de vildmannakarnevaler som arrangerades i Storuman på 1980-talet. Deltagarna från Barsele passerar järnvägsövergången vid Foto Nilsson och deras aktivitet och budskap är . . .   ja, vadå? Hör gärna av dig och berätta!
Mikael Yngvesson berättar via Fb att Barsele blev "Årets vildaste by" 1987. Han bekräftar också att det är han själv som är "kusk" på hästen med fyra hjul.


VECKA 32

Ny ambulans i Stensele 1966

Via mejl och facebook kan vi slå fast att det är Harald Granberg och Lennart Rådström som poserar framför en nyligen inköpt ambulans. Platsen är nuvarande Blå Vägen 76 i Stensele, d.v.s. där Stensele Begravningsbyrå finns idag. Lennart Rådström  bodde där 1966 och vi har fått bekräftat att det fanns en Essomack där också.


VECKA 31

Fotboll och transfer i Storuman har Harald Eriksson noterat på negativfoldern där detta foto är hämtat. Året är 1966 och fotbollssäsongen har inte dragit igång ännu. Bo Bärnström (7), sittande till höger, verkar vara den som håller i mötet. Bakom honom står Rune Rönnholm (4) som säkerligen skulle göra en säsong i Storumans IK. Vilka är de övriga? Hör gärna av dig och berätta?
Ett mejl från Stig Ådén förkunnar att den som står som trea från vänster är Kjell Rönnholm (3) från Skarvsjöby och sittande längst till vänster hittar vi hans tvillingbror Bernt Rönnholm (5) som bor i Storuman. Den som sitter mellan Bernt och Bo är Stenselebon Magnus Andersson som numera bor i Umeå.


VECKA 30

1973 revs "Åströmska huset" vid Röbro för att ge plats åt "Nya Parkskolan". De gamla "provisoriska" paviljongerna som fungerat som skollokaler i dryga 20 år har tömts på elever och inredning i väntan på att rivas. I bakgrunden till vänster efter Nygatan ser vi en numera riven fastighet som ägdes av ett skogbolag.


VECKA 29

För snart 50 år sedan övergick vi till högertrafik i Sverige. Klockan 04:45 på söndagsmorgonen den 3 september 1967 stannade alla fordon. Efter ett kort stopp körde alla trafikanter försiktigt över till höger sida av vägen och stannade. Där väntade man sedan på att klockan skulle bli 05:00 och att riksradion, som skötte nedräkningen, skulle meddela att Sverige gått över till högertrafik. Därefter fick de som stått stilla börja köra igen men högst i 30 km.
I Storuman ordnades det en kurs för bilskollärare i Västerbottens inland. Du som tog körkort på 1960- och 70-talet känner säkert igen några på fotot. Hör gärna av dig och berätta! Fotot är taget på p-platsen nedanför kommunalhuset i Storuman. I bakgrunden syns Centralskolan, Realskolan samt tillhörande byggnad med gymnastiksal och vaktmästarbostad.
Via facebook, mejl och Storumansajtens gästbok (finns ej kvar på denna webbplats, har ersatts av fb!) har vi fått reda på följande:
Från vänster:
(1) Sören Algotsson, född på Algotstorp vid Abborrträskliden i Lycksele. Jobbade som bilskollärare i Storuman och Tärnaby. Sedermera även i Östersund.
(2) Rune Pettersson, Vilhelmina. Drev bilskola i egen regi. Gift med en syster till Sören Algotsson. Hans söner Krister och Stefan Pettersson tog över och driver fortfarande (2019) bilskolan i Vilhelmina.
(3) Vem är detta?
(4) Lennart Vikner, Lycksele. Bilskollärare i Storuman och även i Vilhelmina. Bor i Vårby Stockholm.
(5) John Nilsson, Grannäs, Storuman. Jobbade som bilskollärare i Storuman och tog över i egen regi när Valdemar Bergström slutat.
(6) Valdemar Bergström, Storuman. Drev bilskola i Storuman under en längre tid på 1950- 1960- och 1970-talet. Bilskolan hade sin lokal på Folkets Hus i Storuman.
(7) Ekel Falk. Bilskolärare i Vilhelmina. Bor i Umeå.
(8) Elver Jonsson. Bilskolärare i Malå.


VECKA 28

Vy från Röbron mot Sågnäset. Det är 40 år mellan bilderna.


VECKA 27

Scouter i Storuman 1966.

Via fb har vi fått ett tips om att flickan i mitten kan vara Birgitta Johansson från Lycksele och att flickan till höger kan vara Karin Alfredsson, också hon från Lycksele. Damerna i bakgrunden är Britt Norberg (t.v.) och Karin Nilsson, båda scoutledare från Storuman.


VECKA 26

Klipp ur lokaltidning! Foto: Joel Gällhagen, Gunnarn

För 50 år sedan (1967) togs denna lagbild av Gunnarns IK Fotboll.

Stående från vänster: Ingvar Berglund, Jarl Holmner (tränare), Stig Norman, Göran Danielsson, Sven-Erik Persson, Karl-Enar Linder och Staffan Hillörn.
Knästående från vänster: Esbjörn Jonsson, Gösta Lundqvist, Bertil Jungehall, Erling Forsman och Bengt Berglund.


VECKA 25

Fotot har vi fått av Kurt Hamre, Storuman.

Detta fotografi från 1940-talet av Axel Torger ser ut att vara taget i Storuman. "BRATTS BENSIN - J-E Sjöberg" fanns att tillgå för de som hade skaffat sig bil. Platsen där detta foto är taget är korsningen Järnvägsgatan/Stenselevägen och det är Järnvägsgatan som syns bakom ryggen på damerna.


VECKA 24

Fotot har vi fått av Kurt Hamre, Storuman. Fotografen är okänd!

Vallnäs Diversehandel på 1930-talet som vi också känner till som Vallnäs Livs och Maltes Livs. Adressen är Vallnäsvägen 13 och fastigheten finns kvar om än i större och modernare tappning.


VECKA 23

En fantastisk bild som visar ett arbetslag som håller på med stubbrytning vid bygget av Inlandsbanan. Året är 1920. Järnvägen drogs in till Storumans samhälle 1923 vilket betyder att denna bild troligen är tagen någonstans längs Inlandsbanans sträckning mellan Vilhelmina och Storuman. Rälsen drogs in till Vilhelmina 1918. Det blev totalt 931 km järnväg mellan Kristinehamn och Gällivare när Inlandsbanan stod klar och invigdes i Kåbdalis 1937.

SE MER FRÅN INLANDSBANAN!


VECKA 22

Oj oj, det här var länge sedan! Från vänster ser vi Bengt Wikberg, Lars Norberg, Hans Hellgren och Karl-Erik Pekkari. Killen uppe på överslafen är inte namngiven ännu.


VECKA 21

Uppdaterad 2017-08-01

En stins avtackas på Järnvägshotellet i Storuman. Året är 1966. Gunnar Norberg, stående i mitten, och Karl Larsson, stående till höger, är två av de SJ-anställda som är med och uppvaktar den avgående stinsen som vi ännu inte vet namnet på. Av de två herrarna till höger vet vi via Stig Ådén att den vänstra av dem heter Mats Nyström och jobbade vid SJ i Storuman.


VECKA 20

Enligt samstämmiga uppgifter är det Folkpartiets lokalavdelning som håller ett "hemma hos" budgetmöte i Långsjöby. Den som håller i klubban är ordförande Enar Ärlebrant, som också var kommunalråd i Stensele kommun. Det övriga är Rune Thulesson (1), Bengt Öberg (2), Alfred Lindberg (3), Albert Lindberg (5), Alfons Dahlman (6), Fritjof Johansson-Rombe (7), Fridolf Gustafsson (8) och Ruben Persson (9).


VECKA 19

Höjdvägen stakas ut 1973. På fotot med ansiktet mot kameran ser vi Ingvar Gustafsson från Långsjöby, Harry Lidén samt Assar Nilsson, Skarvsjöby.


VECKA 18

Kronprins Carl Gustaf Folke Hubertus Berndotte i Storuman 1973. Till vänster står kommunalrådet Martin Emanuelsson och till höger om kronprinsen ser vi Leander Andersson som också representerade kommunen vid detta tillfälle. De överlämnade en skulptur gjord av Erik Norberg. Mannen till höger vet vi ännu inte vem det är.


VECKA 17

En annorlunda flytt. Det s.k. "Åströmska huset", som stod där Parkskolan är belägen idag, transporteras i sin helhet till en tomt på Timotejvägen 35 i Storuman. Entreprenör för flytten var John Hopstadius. På fotot ser vi flyttlasset passera OK till vänster i bild och vattenfallsbostäderna på andra sidan Blå Vägen (nuvarande Röbrostigen).

HÄR KAN DU SE ETT STÖRRE BILDREPORTAGE FRÅN HUSFLYTTEN!


VECKA 16

Sjöscouter i Storuman 1973. Christer Kolbäck visar hur en sjömansknop skall slås. På fotot ser vi:

1. Lars Sandgren eller Kenth Svanberg?   2. Christer Kolbäck   3. Denny Rönnholm?   4. Martin Älvebrant   5. Peder Hopstadius?   6. Tommy Evertsson   7. Reidar Bygdell   8. Conny Rönnholm?   9. Vem är detta?   10. Thomas Karlsson   11. Vem är detta?

SE FLER BILDER!


VECKA 15

Segrare i "Postrännet" 1973. Tävlingen avgjordes i Slussfors. Vinnaren till vänster är Augustin Nilsson* från Norsjö som med några centimeters marginal slog Storumans hemmaåkare Tage Lundin. Kranskullan heter Lilian Sundström och kommer från Slussfors.
* Augustin Nilsson är systerson till den forne storskidåkaren Martin Lundström.


VECKA 14

Invigning av simhallen i Hemavan 1973. Storsimmaren Gunnar Larsson omgiven av Gunilla Lundberg (t.v.) och Ann-Christin Långström från Lycksele.

SE FLER BILDER!


VECKA 13

Pyssel i Barsele 1972. Alla är namngivna via Storumansajtens facebooksida.

1. Eva Nygren   2. Anita Tanderyd   3. Nina Stenvall   4. Gunilla Kjellsson   5. Ann-Sofie Lundberg   6. Lena Össbo   7. Rakel Nygren   8. Karin Danielsson   9. Ingrid Granberg


VECKA 12

Uppdaterad 2024.01.31

(Fotot är i original svartvitt!)

Bybor i Flakaträsk 1972. Karl-Emil (4) och Gunhild Gustavssons (14) dotter Marianne gick pryoelev på VK´s lokalredaktion i Storuman denna sommar och passade då på att göra ett tidningsreportage hemma i byn och dessutom porträttera släkt och andra bybor med kameran. Detta foto var ett i hennes fotoserie. Alla är identifierade via Storumansajtens facebooksida.

1. Roland Fredriksson   2. Merja Fredriksson   3. Ingrid Persson   4. Karl-Emil Gustavsson   5. Bengt Fredriksson   6. Torsten Sandqvist   7. Hanna Mattsson   8. Holger Persson   9. Anita Fredriksson   10. Annika Sandqvist   11. Hilda Persson   12. Sonja Sandqvist   13. Betty Löfdahl   14. Gunhild Gustavsson   15. Ragnhild Sandqvist 16.   Hedvig Fredriksson


VECKA 11

Friluftsdag med skridskoåkning. Erland Flemming (1928-2013), lärare på realskolan i Storuman, har tagit med sig elever ut på badsjön för en kreativ dag ute i det fria.


VECKA 10

Friluftsdag med pimpelfiske. Anette Johansson (heter Rehnmark idag) har lyckats få en abborre på kroken. Platsen är troligen någonstans kring Kaskeluokt.


VECKA 9

En SJ profil i Storuman. Carl-Henrik Strandberg (1927-2011) vid Storumans järnvägsstation.


VECKA 8

Vi som vet mest 1971. De vi ser på fotot är:
1. Göran Westman   2. Anita Åberg   3. Maria Wessléus   4. Ejvår Åberg   5. Barbro Mörtsell   6. Kajsa Lindberg   7. Lennart Holmner


VECKA 7

Här röks det i Jovan. Siv Hjalmarsson plockar ut nyrökta stekar från rökeriet.


VECKA 6

Bågskytt från Skarvsjöby. Alf Nilsson lägger an under överinseende av Bertil Nilsson.

SE FLER BILDER!


VECKA 5

En bank en gång för länge sedan. Sundsvallsbanken på Skolgatan 24 i Storuman.

Red. anm.; Denna fastighet är planerad att rivas inom en snar framtid och ge plats åt en större fastighet med många hyresrätter (maj 2017).


VECKA 4

Tennis i Storuman. Här ser vi tennisinstruktörerna Monica Andersson, Storuman och Magnus Andersson från Stensele.


VECKA 3

Scouter vid Rackosjön.


VECKA 2

Viktor Sjöberg, en skicklig träslöjdare i Finnäs 1972
SE FLER BILDER!


VECKA 1

Brandmän i Storuman har en fest 1963. Från vänster ser vi Bertil Westerlund, Lars Rådahl, Gunnar Reisek, Kurt Hamre och Karl Gunnar Lönnberg.



STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN