STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  


2023

Vecka 52

Uppdaterad 2023.12.27

SVENSKA GODS OCH GÅRDAR - VÄSTERBOTTENS LAPPMARK - STENSELE SOCKEN

I boken Svenska Gods och Gårdar med underrubrik Västerbottens Lappmark har vi hittat en fastighet i Gunnarberg, Storuman. Familjenamnet är Bränström och det finns en koppling till en herre som i många år jobbade på OK i Storuman, nämligen Alf Brännström (*1931 †2011).

Red.anm; Inlandsbanan går genom Gunnarberg och så länge järnvägsstationen fanns kvar kallades byn för Svärtträsk. Stationshuset köptes upp och revs av Carl-Henrik Strandberg. Han byggde upp fastigheten som fritidshus i Yttervik några mil sydost om Tärnaby.


Vecka 51

Uppdaterad 2023.12.20

(Fotot är i original svartvitt!)

RENSKILJNING I AJAURE

Inte alls långt från Ajaurebygget hade en eller flera samebyar satt upp ett renhägn dit renarna flyttades för den traditionella renskiljningen på förvintern. Fotografiet är taget vid ett sådant tillfälle den 15 november 1966. Vi kommer under nästa år att lägga ut fler bilder från denna händelse.


Vecka 50

Uppdaterad 2023.12.11

(Fotot är i original svartvitt!)

STORUMANS IK vs BLATTNIKSELE IF

Så här såg det ut från en snödriva vid rinkside när Storumans hockeykrigare mötte Blattniksele på Storumans uterink i ett derby för dryga 60 år sedan. Hockeyhjälmen hade inte gjort sitt intåg ännu och det var heller inget tvång att spelarna skulle använda skydd. Men ett enklare huvudskydd som var tänkt att skydda pannan hade i alla fall börjat användas av en del spelare, andra använde sin mammas stickade luva. Hockeyliraren närmast till vänster ser ut att vara Lars Ögren.
– Hur slutade matchen?
– Ingen aning!


Vecka 49

Uppdaterad 2023.12.05

NÅGONTING HÄNDER I FORSVIK

En större samling herrar ser ut att vänta på någonting som vi kanske har en aning om men inte vet med säkerhet. Interiören ser ut att vara något verkstadsliknande. Är det en tillfällighet att flera av herrarnas skjortor har liknande rutmönster? Fotografen och lokalreportern Harald Eriksson hade av misstag sorterat in negativremsan där detta foto ingår i en mapp märkt Hemavan. Via vår fb-sida har vi fått veta att fotot är taget i samband med att personal på Stensele Mekaniska Verkstad i Forsvik skulle informeras om kommande försäljning till Kockums.


Vecka 48

Uppdaterad 2023.11.27

(Fotot är i original svartvitt!)

KIOSKEN I AJAURE

Kiosken i Ajaure torde ha varit en central punkt i den vattenfallsuppbyggda samhället. Som synes stannade postens bussdiligenser på vägen intill. En liten kur där man kunde köpa varm korv var fanns också. Undrar var småttingarna är på väg?


Vecka 47

Uppdaterad 2023.11.23

(Fotot är i original svartvitt!  Fotografen är okänd!)

STORUMANS IK VOLLEYBOLL

Att det är ett herrlag i volleyboll råder utan tvivel. Fakta har vi fått via vår facebook som säger att detta handlar om tidigt 80-tal då volleybollen var stor på både dam och herrsidan i Storuman. Vi har dessutom fått namn på alla killar på fotografiet. Tack för det! 👍

1. Per Johansson   2. Jörgen Nordström   3. Sonny Norberg   4. Patrik Persson   5. Patrik Johansson   6. Staffan Lindkvist   7. Christer Persson   8. Stig Sjöberg


Fredrik Jissbacke har fortfarande kvar sin matchtröja och har på facebook bidragit med ett bevis på detta. Något skrynklig med snygg, eller hur!


Vecka 46

Uppdaterad 2023.11.15

"KÄRLEK PÅ LASARETT"

Ur en diabildserie, som provinsialläkare Gunnar Hjernestam tog med sin kamera på Stensele sjukstuga i början av 1970-talet, har vi plockat ut denna kärleksfulla bild på ett par som jobbade på sjukstugan. Vi tror att herren på bilden jobbade som vaktmästare, men det får vi nog snart reda på om det stämmer.
Vi har nu fått fakta om paret från Stina Evertsson f.d. Wallin som säger att det är Tage Dahl, vaktmästare på sjukstugan, och Tertuu Lyyra-Gavelin, sjuksköterska, som poserar i goda vänners lag framför Gunnar Hjernestams kamera.

• 14/11 2023 Lars Edlund skriver i ett inlägg på vår fb-sida: – Tertuu bodde bakom oss på Skrinnarvägen, i en enplansvilla. Tage träffade jag ofta. Jag var ordförande i Storumans hembygdsförening och Tage satt med i styrelsen. Varje midsommaraftons morgon åkte han och jag upp efter Sorselevägen för att fixa björkris till midsommarstången på campingen. När bagageluckan på hans Merca var full var uppdraget slutfört.

• 14/11 2023 Yvonne Sjöberg skriver i ett inlägg på vår fb-sida: – Tage var vaktmästare på sjukan när jag var 18 år och började mitt 1:a jobb 1976 och Tertuu var min chef.


Vecka 45

Uppdaterad 2023.11.06

(Fotot är i original svartvitt!)

HANDARBETE PÅ YRKESSKOLA 1971

Fem damer handarbetade med virkning och stickning på Storumans Yrkesskola hösten 1971. Huruvida de dessutom var elever på skolan har vi inte fått kläm på ännu. Känner du igen dem?

1. Okänd!   2. Eva Tossman (Norberg)   3. Ulla Olofsson   4. Ramona Persson (Lönnebo)   5. Monica Gunnarsson (Karlsson)


Vecka 44

Uppdaterad 2023.11.01

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

INDUSTRIKOMMITÉN STENSELE KOMMUN

Detta fotografi togs före Stensele och Tärnaby kommun slogs samman, med andra ord före 1971. Ett par av herrarna i kommitén ser bekanta ut, men deras namn . . . ??? Du kan säkert komplettera namnlistan.

1. Signar Gustafsson   2. Martin Emanuelsson   3. Daniel Lönnebo   4. Okänd!   5. Rune Berglund   6. Birger Höglund


Vecka 43

Uppdaterad 2023.10.23

(Fotot är i original svartvitt!)

UNGDOMSGÅRD PÅ RÖBROSKOLAN

När Röbroskolan varit igång något år flyttades Safarigården, som legat i gamla konsumlokalen på Bondevägen sedan 1966, till en ny lokal i Röbroskolan. Här är ett fotografi taget i samband med uppstarten av densamma. Känner du igen killarna på bilden? Hör av dig och berätta!

1. Okänd!   2. Okänd!   3. Okänd!   4. Okänd!   5. Ivan Emanuelsson  6. Christer Hellqvist  7. Bo-Lennart Gideonsson


Vecka 42

Uppdaterad 2023.10.16

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

POPBANDET CHIPS 1968

Detta är ett av de popband som fanns i Storuman på 1960-talet. Vi ser från vänster Frank Sjöberg som spelar bas, Bosse Lindberg som trakterar trummorna och Arvid Lundgren som lirar gitarr.
Chips bildades 1965 i Storuman av Ulf Roos och Christer Gideonsson. Namnet Chips hittade Ulf i klädkatalogen Carlssons Import. Robin Vesterlund kom med något senare och bandet började repa i Robins Källare. Arvid Lundgren kom därefter med i bandet. Under en kort tid spelade även Bernt-Uno Eiremo (elgitarr) och Karl-Gösta Sundström (elbas) i Chips.


Vecka 41

Uppdaterad 2023.10.11

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

NÄVERSÖMNAD PÅ ABF I STORUMAN

Här ser vi nio damer som deltar i en kurs i näversömnad någon gång på 1970-talet. Vi gissar att den manliga deltagaren hade en ledande roll på ABF i Storuman. De vi hittills fått in namn på är:

1. Greta Bergström   2. Rut Gustavsson   3. Siv Stenvall   4. Jan Andersson   5. Göta Holmberg   6. Okänd!   7. Anna Andersson   8. Okänd!   9. Göta Jakobsson   10. Kerstin Sandberg


Vecka 40

Uppdaterad 2023.10.02

(Fotot är i original svartvitt!)

(Fotot är i original svartvitt!)

AJAURE - ETT SAMHÄLLE FÖDS

Senare i höst kommer vi att lägga ut en webbsida där vi visar fotografier från uppbyggnaden av Ajaure samhälle åren 1960-65. Fotografiet som du ser här är tagen i mässens matsal den 5 mars 1961.

Hör gärna av dig om du har foton, dokument eller något intressant att berätta med koppling till Ajaure.


Vecka 39

Uppdaterad 2023.09.26

(Fotot är i original svartvitt!   Kolorering: S. Hellqvist)

VALLNÄS SKOGSBRUKSSKOLA

För dryga femtio år sedan var det så pass ovanligt med kvinnliga skogarbetare att lokalreportern Brynolf Hedström (Västerbottens Folkblad) fann det lämpligt att bege sig till Skogsbruksskolan på Vallnäs i Storuman och med kameran dokumentera flickan som genomgått utbildningen och var redo att bege sig ut på förvärv i skogarna. På fotot ser vi rektor Folke Andersson med sin elev som vi ännu inte vet namnet på. Hör gärna av dig om du har kompletterande information.


Vecka 38

Uppdaterad 2023.09.18

(Fotot är i original svartvitt!   Kolorering: S. Hellqvist)

JÄRNVÄGSHOTELLET 100 ÅR 1923 - 2023

Inlandsbanan drogs in till Storumans samhälle 1923 och samtidigt stod det nya järnvägshotellet färdigt att ta emot gäster. Det blir ett rejält firande av detta jubileum den

23 SEPTEMBER KLOCKAN 12:00 TILL 16:00 PÅ KOMMUNBIBLIOTEKET OCH AKTIVITETSHUSET I STORUMAN


Vecka 37

Uppdaterad 2023.09.11

LEIF-GÖRAN JOHANSSON - F.D. POLIS I STORUMAN

Den här mannen känner nog de flesta kommunbor igen. En genuin herre vid namn Leif-Göran Johansson som efter sitt yrkesverksamma liv profilerat sig som en mycket duktig och ambisiös dokumentärfilmare och berättare. När man har sett och lyssnat på hans filmade intervjuer med personer som berättar om sina liv och upplevelser förstår man hur viktigt det är att låta minnen och erfarenheter vara delaktiga i ens egen framtid. Se, lyssna och lär torde vara en gångbar slogan för de flesta som vill något med sitt liv. Klicka på länken nedan så hamnar du på Leif-Görans YouTube-kanal där du kan ta del av hans filmande intervjuer.

LUSPNÄSFILM - Av Leif-Göran Johansson

(Länken öppnas i nytt fönster!)

Vecka 36

Uppdaterad 2023.09.04

BADSJÖN I STORUMAN

VÄRLDENS STÖRSTA SWIMMINGPOOL - När man idag söker detta ämne på webben blir man genast medveten om att den största anlagda poolen i världen inte ligger i Storuman som man gjorde gällande 1961 när Storumans Bad & Rekreationsanläggning var klar att ta emot hugade badgäster. Som synes på bilden var det proppat med soldyrkande familjer runt hela den konstgjorda bassängen. Det har varit skralt med både soldyrkare och badgäster de senaste decennierna. Vad har du för känslor när du ser badsjön idag 54 år senare?


Vecka 35

Uppdaterad 2023.08.28

(Fotografiet är i original svartvitt!)

CLUB 96 - UNGDOMSGÅRD I STORUMAN

KOMMER DU IHÅG CLUB-96? Nä, tänkte väl det. Det är ju trots allt snart 60 år sedan denna club bildades i Storuman. Fotot du ser har fått färg och det har även de andra fotografierna du kan se från ungdomsgården "Kringlan" om du klickar dig vidare till Storumansajtens webbsida, vars länk du ser nedan. "Kringlan" var smeknamnet på Oscar och Sonja Mannbergs Café och bageri som fram till början av 1960-talet låg i en fastighet på Stenselevägen i Storuman. När kommunen tog över byggnaden överläts den till de lokala ungdomsföreningar som på den tiden fanns i kommunen. Club-96 och SSU var två av dessa föreningar. Några av Storumans popband använde den som replokal. The Bonnets, Chips och The Flathers var tre av dom.

HÄR SER DU ETT REPORTAGE OCH FLER BILDER FRÅN CLUB 96!


Vecka 34

Uppdaterad 2023.08.22

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

STORUMANS BRANDFÖRSVAR

Detta fotografi är taget i brandstationen när den låg på Rallargränd i Storuman. Du känner säkert igen någon eller några av personerna på fotot. En slags sele med kättning är tydligen det som är i fokus vid detta tillfälle. Har du en idé om vad det är som visas upp för fotografen? Bilden är troligen från slutet av 60-talet eller tidigt 70-tal. Alla utom nr. 4 är identifierade:

1. Egon Nilsson   2. Stig Sandström   3. Brynolf Karlsson   4. Okänd!   5. Kurt-Ove Edström   6. Sven-Åke Mörtsell   7. Gunnar Reisek   8. Sten SvenssonVecka 33

Uppdaterad 2023.08.17

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

FOTBOLL I STENSELE KOMMUN

En härlig bild på fyra ungdomar som lirade fotboll i Storuman för 55 år sedan. De representerade Stensele kommunlag och deltog i kommuncupen 1968. Killarna är Torbjörn Grönlund (1), Hans Hellgren (2) Håkan Lindkvist (3) och Tomas Brännström (4).Vecka 32

Uppdaterad 2023.08.07

(Fotografiet är i original svartvitt! - Fotografen är okänd!)

ETT GAMMALT KORT

En tidig bild av Storumans järnvägsstation som den såg ut för snart 100 år sedan. En stolt chaufförsklädd man med två medåkande damer visar upp sin fina bil framför byggnaden. Till höger ser vi en tidstypisk kiosk som enligt reklamen bland annat säljer choklad, tobak och vatten. Järnvägsstationen stod klar något eller några år innan inlandsbanan drogs in till Storumans samhälle 1923. Är det någon som vet eller har en idé varför man just här placerade stenbumlingar längs gräskanterna? Vi har fått in flera förslag och det flesta tror nog att stenarna var till för att skydda gräsmattorna från att bli förstörda av dåtidens fordon och kanske även hästekipage. Jan Sandgren från Varberg skriver i ett mejl:

– Jag tror att stenarna ska få bilarna att hålla sig till där man ska köra, helt enkelt. Ingen gräsmattekörning. Om du kollar mer på bilden så ser man att man har till och med skyddat stationens hörn med några stenpelare. Bilden är så pass gammal att man ännu inte har fått till någon rabatt under fönstren. Storuman var en av SJ´s provorter för vilka växter som gick bra för olika breddgrader på stationer i Sverige. Odlingar var anlagda i svackan mellan stationen och lokstallet.


Vecka 31

Uppdaterad 2023.07.31

(Fotografiet är i original svartvitt!)

ETT SAMHÄLLE FÖDS

När Statens Vattenfallsverk började prospektera och arbeta med regleringen av Umeälven i början av 1950-talet behövdes bostäder för de arbetare och tjänstemän som arbetade med de olika projekten längs älven. I Storuman, Stensele och Grundfors byggdes det upp grupper av så kallade "vattenfallsbaracker" som blev bostäder åt de familjer som valde att bosätta sig permanent i Stensele kommun. När Vattenfall under senare delen av 1950-talet skulle börja med utbyggnaden av Gardiken och Ajaure behövdes det bostäder även där. Enligt en uppgift vi fått ville Statens Vattenfallsverk initialt anlägga ett bostadsområde i Tärnaby, men de politiker som styrde i dåvarande Tärnaby kommun avslog Vattenfalls begäran och ett nytt bostadsområde anlades istället i Ajaure som då tillhörde Stensele kommun.
Detta fotografi togs den 23 september 1960. En av fotograferna som med kameran dokumenterade dammbygget och uppbyggnaden av bostadsområdet var Åke Strid från Storuman. Vi har fått tillgång till ett stort antal av dessa bilder som i skrivande stund håller på att restaureras för att sedan under kommande höst publiceras i en ny bildlänk. Ajaure samhälle invigdes den 9 september 1961. I länken nedan ser du ett reportage från invigningen.


INVIGNINGEN AV AJAURE SAMHÄLLE 1961


Vecka 30

Uppdaterad 2023.07.24

STORUMANS SNICKERI

Göran Norberg från Vilhelmina har skickat in detta fina flygfotografi taget på 1960-talet över Storumans södra utfart mot Stensele. Det vi ser i förgrunden är det snickeri som Hans och Per Norberg byggde upp 1951. De hade tidigare haft ett snickeri på Tvärgatan i Storuman men det brann ner 1940. På fotots övre del ser vi Storumans Cementgjuteri som startades av Helge Sandgren 1944. Hela detta område exploaterades i slutet av 1960-talet och blev ett s.k. industriområde. Några byggnader finns kvar än idag men med andra verksamheter.


Vecka 29

Uppdaterad 2023.07.17

EN LANTHANDEL FRÅN FÖRR

I en diabildserie som vi fått överta från Röbroskolan hittade vi detta motiv som visar en lanthandel från förr i vår kommun. De flesta större byar i Stensele resp. Storumans kommun har eller har haft minst en livsmedelsbutik eller lanthandel centralt placerad i byn. Den var viktig för byns befolkning. Ofta var butiken också ombud för post och bank och en del servade dessutom bilisterna med bensin och diesel i pumpar utanför butiken. Det är många följare som känner igen denna ICA-butik som var belägen i Umnäs (Graatja). Fotot är troligen taget någon gång mellan 1985 och 1990. Nedan ser du ett flygfotografi som visar hur det såg ut på samma plats på 1970-talet. Butiken, som tidigare hette Larssons, ses omgiven av hässjor och till vänster om fastigheten ser det ut att finnas en telefonkiosk.


Vecka 28

Uppdaterad 2023.07.11

STORUMANS IK FOTBOLL GOTHIA CUP 1978

Henrik Gustafsson från Storuman har lämnat in detta fina lagfotografi taget av Ulf Svensson när Gothia Cup gick av stapeln 1978. Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollscup för ungdomar. I år (2023) deltar runt 1876 lag från dryga 71 nationer och de spelar 4900 matcher på över 100 fotbollsplaner i Göteborg.

1. Per Lindmark   2. Anders Marklund   3. Allan Lindkvist   4. Martin Norman   5. Gunnar Stenvall   6. Stefan Johansson   7. Stig Jonsson   8. Nisse Stenmark   9. Melker Johansson   10. Jörgen Grubbström   11. Peter Rönnholm   12. Erik Holmner   13. Anders Sundin   14. Anders Rundqvist   15. Kent Svanberg   16. Anders Gustafsson   17. Jan-Erik Mattsdal   18. Jan Kristoffersson


Vecka 27

Uppdaterad 2023.07.03

STORUMANS JÄRNVÄGSSTATION 1976

Vintern 1976 var lokföraren Christer Bisting i Storuman med sin kamera och dokumenterade de lok och rälsbussar som på den tiden var aktiva på Inlandsbanan och Tvärbanan. Just denna dag stod ett set motorvagnar och ett diesellok inne vid plattformen på Storumans järnvägsstation. Persontrafik var fortfarande igång men i början av 1990-talet körde Ronny Nyström en delsträcka på en av de sista turerna med passagerare från Mora till Gällivare. Det finns en filmdokumentär om den tågresan på SVT-play som du kan se om du klickar på länken nedan.

DE SOM TOG TÅGET!


Vecka 26

Uppdaterad 2023.06.26

(Fotografiet är i original svartvitt!)

STENSELE MEJERI

Mejeriet byggdes upp åren 1945-46 och avvecklades 40 år senare. Mejerist var Torsten Östelius (2). Han blev kvar på mejeriet fram till sin pensionering 1979. Magnus Andersson (1) var assistent och tog över Torstens roll som mejerist 1979.


Vecka 25

Uppdaterad 2023.06.20

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

LANTBRUKARE I ÅSKILJE

Detta fotografi togs i samband med en kursavslutning för lantbrukare i Åskilje. Och där tar vår information om fotot slut. Du kanske vet mer? Hör i så fall av dig och berätta!

● 2023.06.20 Inger Åberg berättar i ett inlägg på facebook att de som syns på fotografiet är 1. Paulina Johansson  2. Holger Åström   3. Göta Olsson   4. Britt Åberg   5. Göran KärrmanTack Inger! 👍


Vecka 24

Uppdaterad 2023.06.13

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

BORDTENNIS 1967

Detta fotografi är taget när Stenseles kommunlag mötte Vilhelminas kommunlag i Barsele Folkets Hus 1967. Vi vet ännu inte vilket lag som gick segrande ur striden, men vi vet vad samtliga spelare heter. Stenseles lag: Christer Olsson (1), Urban Bjuhr (2), Ove Nyhlén (3) och Lotten Stenman (4). Vilhelminas lag: Ann-Kristin Larsson (5), Anders Eriksson (6), Valter Mörtzell (7) och Roger Renlund.


Vecka 23

Uppdaterad 2023.06.05

(Fotografiet är i original svartvitt!)

NYTT POLISHUS I TÄRNABY 1969

Ett nytt polishus blev klart i Tärnaby vintern 1969. Som synes på fotot samsades man i samma byggnad med brandförsvaret. En polis och två brandmän poserar framför bygget. Väcker detta fotografi några minnen hos dig?


Vecka 22

Uppdaterad 2023.06.02

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

MEDALJUTDELNING 1972

En medalj delas ut till en glad Carina Johansson (2). Man kan tolka bilden som att flera är på gång att få medaljer av Lennart Olofsson (4) som var konsulent för länskorpen i Västerbotten. Trycket på hans jacka säger att han tillhör Svenska Korporationsidrottsförbundet. Sedan 1989 heter det Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. De två flickorna med medaljer i nävarna är Harriet Byström (1) och Gerd Mari Andersson (3).


Vecka 21

Uppdaterad 2023.05.25

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

MALTES LIVS 1968

Vallnäsvägen 13 är den adress där detta fotografi är taget. Birger Jansson (9) tog över denna butik 1967. Tidigare ägare var Malte Johansson. Birger såg till att fräscha upp affärslokalen och fotografiet ovan togs i samband med nyinvigningen av densamma. Som synes var det en diger personalskara som arbetade i butiken. Birger jobbade mestadels i charken.

1. Tyra Dahl   2. Okänd!   3. Ebba Jansson   4. Edith Boman   5. Signhild Gannbäck   6. Ingrid Nilsson   7. Ingrid Johansson   8. Ulla Jansson   9. Birger Jansson   10. Gösta Salenrud

HÄR KAN DU SE OCH LÄSA MER OM AFFÄREN PÅ VALLNÄSVÄGEN 13!


Vecka 20

Uppdaterad 2023.05.19

(Fotografiet är i original svartvitt!)

MODEVISNING I STORUMAN 1972

Här har fotografen Harald Eriksson fångat två yngre modevisningstalanger i färd med att visa upp dagens mode 1972. Det är Susanne Fellbrink och Ulf Bernström som glider fram på mattan. Lillemor Fellbrink skriver i en kommentar på vår facebooksida: – Modevisningen hölls på Folkets Hus och förutom Birgits Mode och Barngarderoben var Borgströms skor med. Mattorna som dom gick på var från Enge Forsbergs möbelaffär. Storumans Lottakår var med och arrangerade.


Vecka 19

Uppdaterad 2023.05.08

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

KONSTUTSTÄLLNING AMATÖRER I STORUMAN

Konstföreningen i Storuman hade ett flertal utställningar i Storuman under förra seklet. På fotot ser vi lokala konstnärer som visar upp sina alster. De är Esther Gustafsson (1), Britt Norberg (2), Märta Hedin (3) och Jenny Johansson (4).


Vecka 18

Uppdaterad 2023.05.01

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

TRÄNINGSLÄGER I TÄRNABY

Detta fotografi togs den 29 september 1968 när ledaren Bo Bernström hade samlat ett gäng aktiva medlemmar ur Storumans IK för ett träningsläger i Tärnaby. Alla är identifierade utom nr. 9.

1. Claes Göran Edström   2. Hans Hellgren   3. Bengt 'Jr' Andersson   4. Tomas Norberg   5. Gunnar Larsson   6. Håkan Lindkvist   7. Paul Lundqvist   8. Peter Sandin   9. Kurt-Allan Gustavsson   10. Lars Hamre   11. Bo Bernström   12. Kerstin Strid   13. Lennart Nilsson  14. Birgitta Mellström  15. Stellan Kolbäck   16. Ivan Nygren   17. Bengt 'Sr' Andersson


Vecka 17

Uppdaterad 2023.04.24

LINDSTRÖMS CYKEL & SPORTAFFÄR

De flesta, som hade sin uppväxt i Stensele kommun för dryga 50 år sedan eller mer, har säkerligen någon gång gjort ett besök i denna butik. Där möttes man för det mesta av Sigfrid Eriksson som på fotot står bland cyklar i butiken tillsammans med butiksägaren Axel Lindström. Sigfrid, som kom från Strömsund nordväst om Storuman, jobbade i många år som säljare på Lindströms Cykel & Sportaffär.


Vecka 16

Uppdaterad 2023.05.01

1:A MAJTAL 1957

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. År 1957 var Tage Erlander (*1901 †1985) Sveriges statsminister i en koalitionsregering och är den regeringschef bland världens parlamentariska demokratier som i oavbruten följd suttit längst på sin post. (källa: Wikipedia). Även i Stensele landskommun/socken firade man 1:a maj med demonstration och tal på trappan till kommunalhuset i Storuman. Många smågrabbar rörde sig runt publik och demonstranter. Vi ser några av dem på trappan. På trappan med banderollen i vänsternäven ser vi Gustaf Lindgren (9).


Vecka 15

Uppdaterad 2023.05.01

(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

SKOLSKJUTS I STENSELE KOMMUN 1960

De elever som inte bodde i någon av centralorterna Storuman och Stensele fick som regel åka med postverkets bussar till skolan. I mindre byar där det bara bodde ett fåtal familjer med barn i skolåldern och dit postverkets bussar inte hade någon reguljärtrafik var det en taxibilar som kom och hämtade upp barnen till skolan. På fotot ser vi ett exempel på en sådan skolskjuts.

1. Bo Larsson   2. Sivert Larsson   3. Georg Vestman   4. Okänd!   5. Frits Vestman

HÄR KAN DU SE HARALD ERIKSSONS REPORTAGE OCH SE FLER BILDER!


Vecka 14

Uppdaterad 2023.04.03

ETT HJÄLTEDÅD FÖR 62 ÅR SEDAN!

SE OCH LÄS MER!


Vecka 13

Uppdaterad 2023.03.27

POTATISUPPTAGNING I GUNNARN 1968

Bastuträsk var det ursprungliga namnet på byn som efter 1897 fick namnet ändrat till Gunnarn. Befolkningen var i huvudsak bönder och byn fick epitetet "Lappmarkens kornbod". Potatis var alltid varit en betydelsefull gröda och ännu på 1960-talet var potatisodlingen storskalig. På fotot ser vi Elis och Bertil Holmgren som tillsammans med byafolk plockar upp 1968 års skörd.

HÄR KAN DU SE FLER FOTOGRAFIER FRÅN POTATISPLOCKNINGEN I GUNNARN!Vecka 12

Uppdaterad 2023.03.20

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

MUSIK PÅ FOLKETS HUS I STORUMAN 1965

När Storumans Hantverksförening hade årsmöte med efterföljande fest på Folkets Hus i Storuman den 21 maj 1965 var det dessa musikanter som stod för underhållning och dansmusik. Sittande med dragspel till vänster är plåtslagaren Hugo Fredriksson. Vilka de övriga musikanterna är vet vi ännu inte, men gissningsvis kan dragspelaren till höger vara Einar Sandberg från Forsvik. Gitarristen Gunnar Lönnberg var den som stod för sånginslagen. Klarinettisten vet vi inte vem det är.
Mikrofonen och den rörbestyckad förstärkaren var säkerligen inhyrd från Wallströms Radio och Musik som fanns i gatuplanet på Skolgatan 10. Givetvis hade man även en högtalare på scenkanten. När musikanterna inte var på scenen dansade man till musik från en rullbandspelare.
Årsmötet som föregick festen hölls i biosalongen. Känner du igen herrarna och kan berätta mer är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


Vecka 11

Uppdaterad 2023.03.14

(Fotot är i original svartvitt!)

EGNAHEMSBYGGE I STORUMAN SEPTEMBER 1973

I början av 1970-talet blev det bestämt att det skulle byggas egnahem på Stenseleberget. Detta fototgrafi är enligt uppgifter vi fått via mejl och facebook taget vid nuvarande korsning Höjdvägen/Hammarvägen.


Vecka 10

Uppdaterad 2023.03.06

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

HUSMODERSGYMNASTIK I STENSELE

Känner du igen detta gäng som gymnastiserar? Enligt en uppgift vi fått är platsen den gamla gymnastiksalen vid Stensele skola. Vi vet inte vilket år det är, men fotot är garanterat taget i slutet av 1960-talet. Några namn har kommit in via vår facebooksida:

2. Britta Rådström   3. Harriet Sandberg   7. Eila Stenvall   8. Annegrete Stenvall   9. Helga Hörnfalk


Vecka 9

Uppdaterad 2023.02.27

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

KYRKBERG ELLER BLAIKEN? SVARET ÄR UMNÄS!

Vi har inga data kring detta fotografi men eftersom bilden finns i ett album hos en som har anor från Kyrkberg antog vi att fastigheterna vi ser är belägna där. Våra följare på facebook har stenkoll på det mesta och berättar i inlägg att det vi ser är GAMLA SKOLAN I UMNÄS.

Lotten Semrén kommenterar: – Huset till vänster är skolan och i mitten lärarbostad. Det tredje huset var ett elevhem för elever som hade en lång väg till skolan. Där serverades även skollunchen.

Gunni Fjellström säger: – Stora huset till höger, som var ombyggt till hotell, brann den här dagen för fyra år sedan.

Tage Persson berättar: – Jag minns när det var dags att tillsammans med min mor att sätta sig i bussen till skolstart 1:a klass. Det blev ett år till. Finns kanske flera som minns och berättar något. Flera av mina syskon gick där med boende på internatet. Även om man saknade hemmet så fann jag mig till rätta med andra som var i samma situation. Vi kunde i alla fall komma hem de flesta helgerna. – Finns många minnen därifrån. Maten var nog bra, men har inte ätit korintsås sedan dess...


Vecka 8

Uppdaterad 2023.02.23

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

KURS I HEMTEKNIK

Detta fotografi påminner om de kurser som elever vid Centralskolan i Storuman fick gå efter att ha avslutat 7:e klass i folkskolan. Kursen som i första hand var avsedd för flickor kallades av eleverna för "skolkök". Killarna fick motsvarande utbildning men då handlade det om träslöjd. Vad säger du om detta fotografi? Har du någon kommentar så vill vi gärna höra den!

1. Barbro Rönnholm   2. Kristina Ahlenius   4. Britt-Inger Lindholm   5. Eva Isberg   6. Annika Mörtsell   8. Kerstin Bertilsson   9. Gull-Brith Wiklund   10. Karin Ryttander   11. Lena Fransson   12. Kerstin Fredriksson   13. Kerstin Holgersson   14. Eva Hansson


Vecka 7

Uppdaterad 2023.02.20
(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

UNGDOMSSKIDSKOLA 1971

Ett gäng unga blivande utförsåkare har samlats uppe vid skidstugan för att lära sig konsten att på ett säkert sätt ta sig utför pisterna i slalombacken intill. Den som höll i lektionen denna dag var Birgitta Mellström (12) som tidigare hade tävlat för Fjällvinden IK. Bakom henne står Stig Barrsten (13) med skidorna på. Känner du igen någon av de andra deltagarna? Hör gärna av dig och berätta!

8. Robert Sundin   9. Peder Hopstadius   10. Tony Jonsson?   12. Birgitta Mellström  13. Stig Barrsten


Vecka 6

Uppdaterad 2023.02.06

GRILL 79

Vi hittade några tidningsklipp som påminner om en epok som startades av Viola Ludvigsson i Storuman på 1970-talet.

SE MER!


Vecka 5

Uppdaterad 2023.01.30

KONSUMS SNABBKÖP I GUNNARN

Ett fotografi som minner om "Gunnarn förr i ti´n". Då fanns det flera butiker och serviceinrättningar i byn. På fotot ser vi en av de butiker som sålde livsmedel. Hör gärna av dig och berätta för oss vad som rör sig i ditt huvud när du ser detta fotografi!

HÄR SER DU FLER BILDER FRÅN GUNNARN 1966!


Vecka 4

Uppdaterad 2023.01.23

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

GULDBRÖLLOP I ANKARSUND 1955

   Detta gamla fotografi har vi fått låna av Carl-Axel Nordenberg. Han fotograferade de två paren 1955 i samband med att de firade sina resp. guldbröllop i Ankarsund. Från vänster ser vi Manfred och Erina Sundberg samt Lydia och Robert Edström i kökssoffan hemma hos de förstnämnda.
   Paren gifte sig i Stensele 1905 och färden från Ankarsund ner till Stensele och åter skedde med passagerarbåten Bröt-Anund, som byggts några år dessförinnan. Ofta var det så att om folk i byarna uppefter Uman skulle fira en högtid, t ex barndop, bröllop eller begravning, i Stensele kyrka eller i något annat viktig sammanhang så var det på något sätt status att ta ”Bröt´n” i stället för att åka landvägen med hästskjuts. Bröt-Anund, byggdes av två unga och företagsamma äventyrare från Tåsjö i Ångermanland, Leander Sundberg och hans halvbror Mattias Lindgren.


Vecka 3

Uppdaterad 2023.06.05

ARBETSLAG PÅ KOCKUMS I FORSVIK

Detta fotografi, som i original var i väldigt risigt skick, innehåller en nostalgisk epok när det gäller industrier i Stensele och Storumans kommun. Bilden är förmodligen tagen någon gång på 1970-talet. Det är en eller två damer med på fotot och resten herrar. Känner du igen dem? Hör gärna av dig och berätta!

Via mejl och vår facebooksida har vi fått namn på en del av personerna på fotot. 1. Tommy Sjöberg   4. Klas Kroik   5. Alfon Valfridsson   6. Anders Lundsten   7. Bo Johansson   8. Erik Persson   9. Rolf Ackemo   12. Erik Nordenberg   13. Ingemar Fransson   17. Karin Westmark   18. Adolf Lindström   19. Otto Eriksson   20. Seth Jonsson   21. Stefan Brandum

SE FLER BILDER FRÅN KOCKUMS I FORSVIK!


Vecka 2

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

VÄGOMLÄGGNING I TÄRNABY

Detta fotografi togs i samband med att vägen genom Tärnaby drogs om. Årtalet är okänt men det torde vara något av åren kring 1970. Kyrkan och siluetten av Ryfjället är två välkända motiv.

SE FLER BILDER!


Vecka 1

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

Tips om du använder dator med mus: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Årets första "gammbild" är hämtad från driftscentralen i anslutning till TV-masten i Sabotsliden. På fotografiet ser vi Televerkets arbetslag som såg till att TV-sändningen över Storumanområdet fungerade utan störningar. Den första TV-sändningen skulle starta i maj 1961 via en provisorisk TV-mast i Sabotsliden. Av justeringstekniska anledningar blev starten för sändningen fördröjd några veckor och det dröjde en bit in i juni månad innan den första sändningen lades ut för de i Stensele kommun som hade införskaffat en TV-apparat. För 60 år sedan, i december 1962, togs den 326 meter höga permanenta TV-masten i bruk. Den är fortfarande i drift. För att de som bodde i den västra delen av Stensele kommun och även Tärnaområdet skulle få en starkare TV-signal satte Televerket upp en slavsändare på toppen av Ryfjället. Redan innan TV-sändningarna från Storumanmasten togs i drift kunde ett par familjer som hade en TV-apparat i Blaiken få in en hygglig bild via Tåsjömasten.

Vi har nu fått namn på fyra av de fem herrarna på fotot: 1. Stig Abrahamsson   2. Okänd   3. Kalle Salomonsson   4. Åke Stenberg   5. Stig Grahn


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN